Hogyan épül fel egy lecke?

A leckék mindig a szólappal kezdődnek, amelyen az új szavakkal ismerkedhetünk meg. Általában külön szerepelnek a főnevek, melléknevek, igék, stb., a könnyebb áttekinthetőség végett.

Ezt követi a szólap magyarázat, amely külön kitér azokra a szavakra, amelyek használata a magyartól eltér, s így problémát okozhat. Ezen a lapon a szómagyarázatok a szólap sorrendjét követik, mégpedig a bal felső sarokból haladva a jobb alsó sarok felé.

Érdemes a szólapot és a szólap magyarázatot egyszerre tanulmányozni. Ezen a lapon csak a problémás szavak szerepelnek, a fennmaradók használata nem okoz gondot.

Az ezután következő nyelvtan lap a motorja az egész leckének, az itt elsajátított néhány szabállyal tudunk majd számtalan hibátlan mondatrészt/mondatot képezni a további gyakorlatok folyamán. Praktikus okokból előfordulhat, hogy némely nyelvtani jelenség a gyakorló lapon kap magyarázatot, részben, mert nem jutott volna elég hely neki a nyelvtan lapon, részben, mert könnyebb a gyakorlatok mellett a szabályt is látni.

A gyakorló lapok alkotják az anyag túlnyomó részét. Ezeken a főcímükben jelzett nyelvi jelenségeket tudjuk begyakorolni. Ezt a célt szolgálja, hogy minden mondatrész/mondat két nyelven látható, mégpedig egyenes vonalban gépelve. Ez lehetővé teszi, hogy önmagunk tanárai lehessünk, hiszen bármelyik oldal letakarható, s meggyőződhetünk megoldásunk helyességéről, illetve addig gyakorolhatjuk, amíg hibátlan nem lesz. Nagyon fontos, hogy mindig hangosan gyakoroljunk, mert miközben beszélünk a szövegértésünk is fejlődni fog.

Miért nincs „rendes” könyv formátuma?

A tananyag praktikus használatát célozza, hogy szétszedhető lapokból áll, így könnyen magunkkal vihetjük az éppen aktuális fejezetet, s annak bármelyik részét külön is gyakorolhatjuk. Kikérdezés közben az aktuális szólapot ill. nyelvtan lapokat érdemes magunk elé tenni, hogy azonnal megtaláljuk egy adott hiba okát, nem kell egy fűzött könyvben keresgélnünk. A praktikus használatot szolgálja az is, hogy a lapnak csak egyik oldalára van nyomtatva, így nem kell forgatni.

Még soha nem tanultam ezt a nyelvet. Így is elkezdhetem?

Természetesen. A középfokú tananyag a teljes nemtudást veszi alapul.

Van már némi előképzettségem, mégis a kezdő csomagot rendeljem meg?

A módszer azok számára is jól használható akiknek adott esetben már nyelvvizsgájuk is van, de időközben passzivizálódott a tudásuk. Az ő esetükben nyilván kevesebb időt kell tölteniük a szótanulással és a nyelvtani szabályok értelmezésével, ezáltal az összes tanulási energiájukat a beszédszimulációra, a beszédgyakorlásra tudják fordítani. Gyorsabban haladnak, és előbb kialakul a beszédkészségük.

Mi az a CD-tár?

Ez az anyag kétnyelvű, a tizenkét lecke 3000 legjobb mondatát tartalmazza írásban és 15 CD lemezen, a könnyebb mondatoktól haladva a nehéz, összetett mondatokig. Ez azoknak segít akik már a nyelv tanulásán túl vannak. Nagyon jól használható a megszerzett tudás szinten tartásában és a reakcióidő csökkentésében.

Mivel tud többet a haladó csomag?

Akik elsajátították az első 12 leckét (vagy középfokon beszélnek) tanulhatnak tovább a módszerrel. A haladó anyag is 12 leckéből áll és a felsőfokú nyelvvizsga követelményeit célozza meg. Megduplázza az első 12 lecke szókincsét, részletesen elmélyed a nyelvtani finomságokban, anglicizmusokban, germanizmusokban. CD melléklet segít a kiejtés tökéletesítésében.

Milyen nyelveken hozzáférhetőek a tananyagok?

Kezdő/Középfok: angol, német, olasz, spanyol, francia, portugál, eszperantó, svéd, norvég, dán, holland, orosz, horvát, lengyel, szlovák

Haladó/felsőfok: angol, német

CD-tár: angol, német, olasz, spanyol, francia, portugál, norvég, holland, orosz, horvát

Online gyakorló: angol, angol haladó, dán, francia, holland, horvát, lengyel, német, német halandó, norvég, olasz, orosz, portugál, spanyol, szlovák

Nyelvvizsga felkészítő: angol, német, olasz, spanyol, francia

Mennyi idő alatt lehet végezni a tananyaggal?

Hogy ki mennyi idő alatt fejezi be természetesen változhat, de a Kreatív Nyelvtanulással erre a tényezőre is jóval nagyobb befolyásunk van, hiszen tanulásunk tempóját magunk szabjuk meg, így tőlünk függ, mikor érünk az anyag végére. Az állandó önkontroll lehetősége biztosítja, hogy nem tudjuk becsapni magunkat. Először lassan fordítsunk, de pontosan, s ha már pontos, akkor gyorsítsuk fel! Az érés kb. két lecke, tehát amikor a negyedik pontos, akkor kell a második leckének beszédtempóban mennie.

Le is írjam a helyes válaszokat?

A gyakorlatokat természetesen írásban is elvégezhetjük, ha a helyesírásunkat akarjuk fejleszteni, esetleg pihenésképpen! Ne kezdjünk új oldalba, mielőtt el nem értük a 70-80%-os szintet az aktuális gyakorló lapon, ez a szóbeli gyakorlásra is igaz.

Ha elakadok, kihez fordulhatok?

A tananyag önálló tanulást tesz lehetővé, tehát nem távkonzultációs tanfolyam, de ha tanulás közben tanácsra van szüksége, a könyvben található telefonszámon a szerző elérhető.

Mennyi időt fordítsak rá naponta?

A kezdő középfok tananyag elsajátítása az átlagos tanulóinknak kb. 9-10 hónap (napi egy óra, heti 5 alkalom esetén). Természetesen ez az idő lerövidíthető, ha pl. vannak előtanulmányai és az első néhány lecke gyorsabban megy, vagy más nyelv ismerete, amely könnyebbé teheti egy adott nyelvtani jelenség megértését vagy egyszerűen csak a magas óraszámban való tanulással.

Kell mellé még külön könyv, szótár vagy más segédanyag?

Nem szükséges, a tananyag ebből a szempontból komplex.
Javaslatunk a vizsgára való készülésnél azonban, hogy legalább 300-400 olyan szóval egészítsük ki a tudásunkat ami csak ránk vonatkozik (munka, család, hobbi) hiszen ez mindenkinél eltér.

Gyermekek számára is hasznos ez a módszer?

Módszerünk alapvetően felnőtt oktatási módszer, de nekünk is vannak kiemelkedően jó képességű fiatal tanulóink. Általában azonban elmondható, hogy a gyermekek egy teljesen más formában tanulnak idegen nyelvet, számukra a fehér papírra írt fekete betűk nem feltétlenül elég izgalmasak, érthetőek.
Ezen kívül ők még hajlamosabbak önmagukat is kicsit becsapni: „Végülis majdnem jól fordítottam!”.
Ez pedig nem adna majd sikerélményt nekik.

Szeretném vásárlás előtt megtekinteni. Hol van erre lehetőség? Kapható könyvesboltokban is?

A tananyagokat országszerte ingyenes könyvbemutatók keretein belül mutatjuk be, ahol vásárlásra is van lehetőség. Kollégáink minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolnak, a tananyagokat átlapozhatják, végignézhetik vásárlás előtt.
Ezen könyvbemutatók időpontjai folyamatosan frissülnek a „Könyvbemutatók időpontjai” menüpont alatt.