Középiskolás nyelvvizsgabajnok.
Tízhetenként középfokú nyelvvizsga, két év alatt 9!
Cz. Nagy Zsófia, a harmadikos gimnazista beszél korosztályos rekordjáról és az ehhez vezető módszerről - a Kreatív Nyelvtanulásról!

Kedves Zsófia! Hogyan sikerült 18 évesen ezt a rendkívüli teljesítményt véghezvinnie? Kilenc középfokú nyelvvizsgájával ugyanis nyelvtanulásban a középiskolások egyéni bajnoka lett Magyarországon! Kérem, sorolja fel őket időrendi sorrendben!
- Nem lesz egyszerű, de megpróbálom évekre bontani: 2010. március: spanyol, június: német, szeptember: francia, 2011. január: olasz, május: holland, szeptember: orosz, 2012. január: eszperantó, május: dán és angol. A hollandot leszámítva mind „Origo” típusú, előtanulmányaim németből és angolból voltak, a többi nyelvet nulláról kezdtem.

Hogy találkozott a módszerrel?
- Már általános iskolában is tanultam nyelvet, de amikor gimnáziumba kezdtem járni, kerestem a lehetőséget, hogy hogyan tudnék hatékonyabban tanulni. Nagyapám, aki személyesen ismeri a szerzőt, hívta fel a figyelmemet a Kreatív Nyelvtanulási Módszerre, mivel Ő is sikerrel használta a tananyagot.

Mi a tanulás menete?
- Ez egy egyéni nyelvtanulási módszer. Otthon a saját tempójában tud tanulni a tanuló, így maga osztja be az idejét. Nyelvtani szabályok mentén haladva begyakorolja a beszédet és az írást is. A tananyag minden nyelvi létformára hat, tehát megtanít írni, olvasni, beszélni és megérteni a gyors beszédet.

Hogyan gyakorolja a beszédet egyedül?
- Úgynevezett beszéd-szimulációs módon. A sok ezer kétnyelvű feladatot időre is el kell végezni, olyan sebességgel, ahogy magyarul beszélünk. Ehhez minden segítséget megkap a tanuló, megfelelő szókincset, érthető nyelvtani magyarázatokat, CD-ket a kiejtés elsajátításához.

Hogyan tovább?
- Úgy döntöttem, hogy folytatom a nyelvek tanulását, és már az érettségi előtt szeretnék tíz nyelvvizsgával rendelkezni. Kevés szabadidőmben előadásokat tartok a módszerről, hogy mások is megismerjék és ők is sikeres nyelvtanulók legyenek. Így személyesen is találkozhatnak velem vagy más kreatív nyelvtanulókkal az érdeklődők.

Kedves Zsófia, még sok további sikeres nyelvvizsgát kívánunk!

(Zsófia e cikk megjelenése óta még három nyelvvizsgát szerzett, jelenleg 12 nyelvből van felső ill. középfokú nyelvvizsgája.)